Varje år delas priset Årets fotobok ut. I år tillfaller det Kalle Assbring, som är upphovsman till boken Fadern, sonen och Göran. Den handlar om hans far, och om Eritrea.Övergiven stridsvagn utanför Asmara

I Sverige finns tre män som heter Yoran, tre som heter Yuran, och en kvinna som heter Yuran. Det är inte omöjligt att några av dessa är döpta efter den svenske fotografen Göran Assbring, som mördades i Eritrea 1983. I boken Fadern, sonen och Göran, som utsetts till Årets fotobok 2017, reser hans son Kalle Assbring till Eritrea och träffar Yuran Abraham, Yuran Mehari och Yuran Kidane. Göran Assbring var dokumentärfotograf och besökte landet, som då var ockuperat av Etiopien.

Assbring den äldre var en av de första som gav Eritrea en röst i omvärlden, och efter att han mördats blev han något av en martyr i landet. Därför händer det att eritreaner döper sina söner till Yuran eller Yoran, säger Kalle Assbring till Sveriges radio.

Eritrea är idag en diktatur, som bl.a. håller journalisten Dawit Isak fängslad sedan många år. Kalle Assbring blev inbjudan av regimen, vilket var en förutsättning för att kunna göra boken. Det var med dubbla känslor han åkte, bl.a. för att Dawit Isaks son heter just Yuran. Till Svenska dagbladet säger Kalle Assbring att hans pappa troligen hade blivit mycket besviken om han fått bevittna hur landet utvecklades under 90-talet.

Svenska fotobokspriset har delats ut sedan 1996, och instiftades av Svenska fotografers förbund. Förutom äran får vinnaren 60 000 kronor.