En stor del av de bilder som människor tar i sin vardag tar de idag med sin mobiltelefon. Så hur ska en traditionell kameratillverkare hävda sig mot den nya konkurrensen? Ett sätt kan vara att tillverka tillbehör, som uppgraderar telefonens kamera.

Hasselblad är en känd svensk tillverkare av kvalitetskameror, som bl.a. delar ut ett årligt stipendium till en fotograf. Det är också en tillverkare som kanske inte förknippas med nytänkande i första hand. Men så har det inte alltid varit. Man var tidigt ute med digital fotoutrustning, men strax efter millennnieskiftet köptes företaget upp, och de nya ägarna lade ned satsningen på digitalfoto. Sedan fick man hoppa på det digitala tåget igen, och då var man en aning sent ute.

Precis som alla andra tillverkare av kameror har Hasselblad märkt av konkurrens från mobiltelefonerna, som förvisso tar sämre bilder, men som man å andra sidan alltid har med sig. Därför lanserar man nu True Zoom, ett tillbehör till Android-telefonen Moto Z från Motorola. Det är inte det första extraobjektivet till en mobiltelefon. Det finns enkla objektiv, som kan användas till många olika modeller, i nästan alla affärer som säljer billiga och roliga prylar. Det finns också mer avancerade lösningar, som Sonys QX10 och QX100, eller DXO One.

True Zoom har 12 megapixlars upplösning, och en sensor på 1/2,3 tum. Den fungerar bara tillsammans med Motorolas Moto Z, och fästs med magneter på telefonens baksida. När kameran är på plats kan man använda avtryckaren, telefonens egen kamerafunktion, eller appar som Instagram, för att ta bilder. Det blir som att använda en vanlig kompaktkamera, med en större skärm än normalt. Det går att låsa fokus, och använda reglaget bredvid avtryckaren för att zooma – kameran heter ju trots allt True Zoom. Det går att zooma upp till 10 ggr, vilket motsvarar 25-250 mm överfört till småbildsformat. Kameran har dessutom blixt, en betydligt kraftigare sådan än den som finns i telefonen.

Zoom, men resten då?

Det går ju inte att uttala sig om hur det gick till när Motorola och Hasselblad bestämde sig för att ta fram denna produkt. Men troligen identifierade de ett hål när det kom till mobiltelefoner och tillbehör, nämligen zoomen. Zoomar är något som True Zoom gör riktigt bra. Andra saker gör den sämre. Att sätta fokus i inzoomat läge, i sämre ljus, är inte så lätt. Kanske är det därför som kameran kallas ”terrible” i det här klippet.

True Zoom har ingen plats för minneskort, utan bilderna sparas i telefonen. Det kan tyckas vara logiskt, och smidigt om man vill ladda upp bilderna på Instagram eller Facebook. Men om man sparar bilderna i råformat (den här kameran använder DNG) tar de fem gånger större plats än normalt, och då kan minnet bli fullt ganska snabbt. Där hade det varit smidigt med en kortläsare.

Men om man vill kunna zooma mer med sin mobiltelefon, framför allt om man har en Moto V, då är True Zoom inte alls en dum idé.